czwartek, 9 stycznia 2014

Boeuf Strogonow

            To przepis Marka Łebkowskiego, który jest entuzjastą gotowania. Napisał ponad 80 książek kulinarnych. Prowadzi własna szkołę gotowania we Francji. Ten strogonow szczególnie podbił moje smaki :) a próbowałam wielu wersji.



Składniki :
  • 700g polędwicy wołowej
  • 200g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 200ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku








Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w plasterki i następnie w słupki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić je.
Pieczarki pokroić w plastry i na osobnej patelni obsmażyć na maśle, dodać do mięsa.
Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką, pomieszać i dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.
- Razem z koncentratem pomidorowym można dać łyżeczkę musztardy.



Podawać z ziemniakami, ryżem lub kluskami.


Źródło: "Przysmaki polskiego stołu" Marek Łebkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz